13 Kasım 2017 Pazartesi

DnD 5e Karakter Kağıdı Üzerinde Ne Nedir? Nasıl Karakter Kağıdı Hazırlanır?



FRP’ de belki de en sıkıcı iştir karakter kağıdı hazırlamak. Yetenek puanları, beceriler, ırklar, sınıflar falanlar bişeyler. Hele ki bilmeyenler için çok daha sıkıntı bir durumdur. İlk FRP’nize gidersiniz bir de kimse karakter kağıdını hazırlamadıysa vay o günkü oyunun haline. Eğer bilmiyorsanız saatlerinizi alabilecek bu eylem epeyce uğraştırıcı olabilir ama merak etmeyin Zindan Efendisi sizler için kolları sıvadı.
  
Bu zorlu işi biraz daha anlaşılır ve kolay bir hale getirmek için çabaladığım yazımda; karakter kağıdı üzerinde neyin ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlatacağım. Buyurun sizler için hazırladığım müthiş çizimli karakter kağıdı.

Beceri Puanları: Bu puanlar 0 ile başlar ve bir oyuncu karakterinin ulaşabileceği en yüksek seviye olan 20’ye kadar gider. 20 karakteriniz hiçbir büyüsel eşya ya da benzeri bir güçle kutsanmadıysa ulaşabileceğiniz en yüksek noktadır. Bu puanlar aynen şu şekilde işler.


Beceriler: Beceriler karakterimizin yapmakta beceri kazandığı eylemlerdir. Mesela yalan söylemek, tarih bilgisi, farkındalık gibi. Bu tabloda yanındaki küçük çember karalı ise karakterimiz bu işi yapmakta becerili kabul edilir ve sadece beceri puanından gelen bonusu değil, levelından gelen (Profiency) uzmanlık bonusunu da alır.

Kişilik Özellikleri (Personality Traits) : Bu bölüm karakterimizin kişiliğinin göze batan özelliklerinin olduğu bölümdür.

İdealler (Ideas) : İdealler bölümü karakterimizin için ideallerdir. Mesela zor durumda olanlara yardım etmek gibi.

Bağlılık (Bonds) : Karakterimizin bağlı olduğu eşya, aile üyesi gibi şeylerin yazdığı bölümdür. Yukarıdaki örnek karakter kağıdındaki karakter ailesinden kalan değerli bir baltaya çok önem veriyormuş hatta onun için en kıymetli eşyasıymış.

Kusur (Flaws) : Bu kısım ise benim en sevdiğim olan karakterin kusurları kısmı. Mesela sizin karakteriniz asla akan sudan geçmiyor ve bundan korkuyor olabilir ya da birisi ona para teklif ettiğinde geri çeviremiyor olabilir.

Savunma Puanı (ArmorClass): Savunma puanı karakterimize gelen saldırılardan 
kaçınmasını sağlayan puandır. Örneğin savunma puanı, bunu kısaltma olarak AC diye de görebilirsiniz, 17 olan bir kişi saldırıya uğradığında bonusları ile beraber 17 ya da üzerinde bir zar atan kişinin saldırısından kaçamamış olur.

İnisiyatif (Inıtiative) : Karakterimizin inisiyatif alma bonusudur. Örneğin bir hana girmişsinizdir ve bir kavga patlak vermek üzereyken herkes hamle sırasını belirlemek için attığı d20’ye inisiyatif bonuslarını ekler ve ilk hamleyi en hızlı inisiyatif alan yapar.

Hız (Speed) : Karakterimizin ne kadar bir hız ile hareket ettiğini gösteren bölüm.


Şimdiki Can (Current Hit Point) : Karakterimizin anlık kaç canı kaldığı gösteren bölüm ayrıca içinde karakterin maksimum canını da barındırır.

Geçici Can (Temporary Hit Point) : Bazı koşullar altında karakterler geçici can kazanırlar. Bu can karakterin maksimum canını ya da kalan canını etkilemez, daha çok canının üzerine geçirilen bir kalkan gibidir. Karakter can kaybetmeye başlarsa ilk olarak Geçici Canı azalır.

Can Zarı (Hit Dice) : Can zarı seçtiğiniz sınıfa göre her level atladığınızda attığınız zardır. Tüm karakterlerin ilk level için can zarları tam sayılır üzerine Dayanıklılığınızdan gelen bonus eklenir. Ayrıca bu bonus her level atladığınızda attığınız can zarı ile de toplanır ve toplam canınıza etki eder.

Ölümden Kaçış (Death Saves) : Buradaki iki satır, karakteriniz tüm canını kaybedip yere yığıldığında attığınız başarı ya da başarısızlıkları işaretlediğiniz bölümdür. İlk satır her başarılı zarda ikincisi ise başarısızlarda karalanır. Eğer 3 başarılı zar atarsanız karakterini yerde kalır ancak hayati riskten kurtulur. Başarısız atılan 3 zarda ise karakteriniz ölür. Ayrıca eğer 20 atarsanız karakteriniz 1 can ile tekrar yerden kalkarken 1 atarsanız ise başarısızlık kısmını 2 kez karalarsınız.

Saldırılar ve Büyüler (Attacks and Spellcasting) : Burada ise ilk sütun kullandığınız silahın ya da büyünün adı, ikincisi saldırı bonusunuz, üçüncü sütun ise yaptığınız saldırının türünü ve hasarını yazdığınız bölümdür. 

Başta da dediğim gibi karakter kağıdı hazırlamak sıkıntılı olabilen bir iştir. Umarım bilmeyenlere ya da bu konuda kafası karışık olanlara yardımcı olabilmişimdir. Bir başka zaman bir başka yazıda görüşmek üzere.





1 yorum: