30 Aralık 2017 Cumartesi

Farklı Yakın Mesafeli Saldırı Hamleleri



Bildiğiniz gibi Zindan ve Ejderha’da yakından saldırı genellikle yakın mesafeli bir silah kullanarak rakibin 5 feet uzağında durup saldırmaktır. Ancak bu saldırı hamleleri yalnızca bir silahla olmak zorunda değil. Nasıl bazı yaratıklar pençeleri, dişleri ya da boynuzları ile saldırı yapabiliyorsa, bizlerde karakterimizin vücudunu bir silah olarak kullanabiliriz. Bunlar genel olarak doğaçlama hamleler olsalar da oyuna farklılık katmak güzeldir.
Örneğin eğer karakteriniz silahsız kaldıysa ya da karşınızdakini öldürmek istemiyorsanız saldırı yapmak için yumruklar, tekmeler atabilirsiniz. Bu tür silahsız saldırılar 1 + Güç bonusunuz kadar olarak hesaplanır ve ezici hasar sayılır.

Fırsat Saldırısı
Fırsat saldırısından daha önce de bahsetmiştik. Bu saldırı savaşın koşuşturması ve karmaşası içinde yakınınızdan geçmeye çalışan her hangi bir düşmana karşı kazandığınız her fırsatı değerlendirmek için vardır.
Yakın mesafeli bir silah tutarken yakınınızdan geçen her hangi bir kişiye reaksiyon olarak bir saldırı yapmanıza imkan verir. Ancak unutmayın çünkü bu kural düşmanlarınız için de geçerlidir.

Çift Silahla Dövüşmek
Her ne kadar gerçekte çok kullanışlı olmasa da, fantastik evrenlerin karizmatik hareketlerinden birisidir iki kılıç kullanarak dövüşmek. DND’de de bunu yapmanız mümkün.
Eğer her iki elinizde de birer silah tutarak dövüşüyorsanız normal aksiyon hamlenizde bir saldırı, bonus aksiyonunuzda da ikinci elinizde tuttuğunuz silah ile bir saldırı daha yapabilirsiniz.

Yakalama
Yakalama hamlesi tam da Amerikan güreşlerinden fırlamış bir harekettir, ancak doğru zaman da yaparsanız çok kullanışlı olabilir. Kendinizden en fazla bir boy büyük bir hedefe, en az bir eliniz boşta ise saldırı hamlesi yaparak yakalama hamlesini kullanabilirsiniz. Ayrıca eğer Extra Saldırı gibi bir yeteneğiniz varsa, bakınız Fighter 5. Seviye Özelliği, yapacağınız yakalama saldırısı yalnızca saldırılarınızdan bir tanesi yerine geçer.
Yakalama hamlesini yaptıktan sonra, siz bir Güç (Atletik) beceri zarı atarsınız, yakalamayı denediğiniz kişi ise bu durumdan kaçmak için Güç (Atletik) ya da Çeviklik (Akrobatik) zarı atar. Eğer yakalamaya çalışan kişinin zarı bonuslarıyla beraber daha yüksek gelirse yakalama hamlesi başarılı sayılır, yakalanan kişi Durumlar kurallarındaki Yakalanma Durumuna girer. Eğer Kaçmaya çalışan kişi yüksek zar atarsa rakibin yaptığı yakalama aksiyonu başarısız olur.


Yakalanma Durumundan Kurtulma: Bu durumdan kurtulmak için tur size geldiğinde aksiyonunuzu kullanarak Güç (Atletik) ya da Çeviklik (Akrobatik) zarı atıp sizi tutan kişinin Güç (Atletik) zarını geçmeyi deneyebilirsiniz. Bu her tekrarlandığında yakalayan da yakalanan da tekrar zar atmak zorundadır.

Yakalanmış Bir Yaratıkla Yürüme: Eğer birisini yakaladıysanız onu sürükleyerek ya da taşıyarak sizinle hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda eğer taşıdığınız kişi sizin boyutunuzdan en az 2 boy küçük değilse hızınız yarıya inmiş olur.

Bir Hedefi İttirme
İttirme hamlesi de Yakalamaya oldukça benzeyen bir saldırıdır. Eğer birden fazla saldırı hakkınız varsa bir saldırınızı bununla değiştirebilirsiniz.

Sizden bir boydan fazla büyük olmayan, 5 feet yakınınızdaki bir hedefi itip başarılı olursanız, hem onu kendinizden 5 feet uzağa itmiş olursunuz hem de ittirilen kişi Yere Düşmüş Durumunda kabul edilmiş olur.

Bu hamle için yine rakibinize karşı Güç (Atletik) zarı atarsınız bonuslarınızla beraber, onun kaçmak için atacağı Güç (Atletik) ya da Çeviklik (Akrobatik) zarını geçerseniz başarılı olursunuz.

Mücadele Hamleleri
Bu hamleler tamamen sizin yapmak istediğiniz şeye göre farklılık gösteren ve Zindan Efendisi’nin nasıl bir karşılaşma olacağına karar verdiği hamlelerdir. Örneğin bir düşman sizin yanınızdan geçip arkadaşınıza saldırmaya gidiyor. Arkadaşınız zaten çok iyi bir durumda değil, yanınızdan geçen hedefi durdurmanız gerek. Hedefe karşı fırsat saldırınız var ama kullansanız ve vursanız da öldürememekten korkuyorsunuz. O zaman bunun yerine yanınızdan geçen kişiye çelme takmayı ya da ona omuz vurup devirmeyi deneyebilirsiniz.

Eğer bunu denemek istiyorsanız öncelikle Zindan Efendinize sormanız gerek, çünkü böyle bir hamleye izin vere de bilir vermeye de. Sonrasında rakibe karşı Güç (Atletik) zarı atıp onun atacağı Güç (Atletik) ya da Çeviklik (Akrobatik) zarını geçip devirmeyi deneyebilirsiniz.
 
Tabi bu durumda düşmanınıza göre değişebilir. Eğer düşmanınız 4 bacaklı yarı at, yarı insan bir centaur ise ve siz çelme takmayı denerseniz. DM’iniz izin verirse başarabilirsiniz ama bu sefer Güç(Atletik) zarınızı dezavantajlı atmanızı isteyebilir.

Her şey hayal gücü ve o anki durumda bulduğunuz doğru çözümle alakalı.

Ayrıca Yakalama ve İttirme de bir mücadele hamlesidir.

Sizlerde oyunlarınızda hele ki bir barbarı ya da fighterı oynuyorsanız, sıra size geldiğinde kılıcımla saldırıyorum demek yerine bu fantastik hamleleri ya da aklınıza gelen daha yaratıcı saldırıları kullanabilirsiniz. Yine de bi tavsiye bu hamleler genelde doğru zamanda yapıldıklarında etkili olurlar. Siz bu hamleleri kullanmak için fırsat kollamayın, o hamleler sizi bir gün bulacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder